De basisopleiding Veterinaire Osteopathie is bedoeld voor hen die opgeleid willen worden tot osteopaat voor gezelschapsdieren (hond en kat). Medische basiskennis behoort tot het vaste curriculum. Hierin wordt aandacht gegeven aan anatomie, fysiologie, neurologie, endocrinologie, ziektekunde e.d.
De opleiding zelf bestaat uit klassikale bijeenkomsten en online lessen. Er zijn 10 modulen van elk 2 dagen waarin klassikaal zowel theorie als praktijk gegeven wordt. Een deel van de lesstof wordt daarnaast online aangeboden. De modulen worden gegeven op donderdag en vrijdag, verspreid over twee jaar. Tussentijds wordt van de studenten verwacht dat zij de stof bestuderen, de geleerde vaardigheden oefenen en de huiswerkopdrachten maken.
De kennis wordt per anatomische regio overgebracht, waarbij theorie en praktijk gedurende de dag steeds afgewisseld worden. De praktijk vindt plaats in kleine groepen, zodat elke deelnemer ruim de tijd krijgt tot het oefenen van de aangeleerde vaardigheden.
Om de voortgang van de deelnemers te monitoren en hen voor te bereiden op het eindexamen, wordt er elke module een tussentijdse test afgenomen. Tijdens de zesde module is er een interim examen, waarbij de theoretische kennis en praktische vaardigheden worden getoetst. Gemiddeld dienen de deelnemers 70% of hoger te staan om deel te nemen aan het eindexamen.
Het afsluitende examen bestaat uit een schriftelijk en praktijkdeel, waarbij een minimale score van 80% voor elk onderdeel vereist is om te slagen.
Na de opleiding is de deelnemer in staat zelfstandig een dier osteopathisch te onderzoeken en behandelen en te herkennen wanneer doorverwijzing nodig is.
Vooropleidingseisen
De opleiding is voor iedereen toegankelijk.
Aantal deelnemers
Gezien het belang van de praktische vaardigheden, is het aantal plaatsen op de opleiding beperkt, zodat iedereen gegarandeerd voldoende begeleiding heeft, met name bij de praktijklessen.
Elke deelnemer neemt een hond mee om op te oefenen. Eisen: sociaal naar mens en dier, kan ontspannen op de zij en op de rug liggen.
Taal
De opleiding wordt gegeven in het Nederlands of Engels, afhankelijk van de nationaliteit van de deelnemers.
Tussentijdse Tests, Interim en eindexamen
Vanaf module 2 worden tussentijdse tests afgenomen over de voorgaande stof. Gemiddeld moet 70% of hoger gescoord worden.
Tijdens module 6 wordt het interim examen afgenomen. Dit omvat een theoretisch en praktijkgedeelte over het pariëtale en craniosacrale systeem. Deze dient met een voldoende afgelegd te worden.
De opleiding wordt afgesloten met een theoretisch en praktijk examen. Elk onderdeel dient met een score van minimaal 80% afgesloten te worden om de opleiding succesvol af te ronden en het certificaat te behalen.
Curriculum
De tijd voor zowel de theorielessen als het praktijkonderwijs wordt aangepast aan het niveau van elke klas. Omdat wij het liefst met kleinere groepen werken, is elke deelnemer gegarandeerd van voldoende begeleiding om zich de kennis en vaardigheden optimaal eigen te maken. Eigen inzet en thuisstudie is daarbij echter ook essentieel, evenals het oefenen van de praktische vaardigheden.
Gedurende de opleiding worden de anatomie, fysiologie, neurologie en biomechanica van het betreffende onderdeel besproken, evenals het osteopathisch onderzoek en behandeling.
Als eerste wordt het pariëtale systeem besproken, vervolgens het craniosacrale systeem en als laatste het viscerale systeem.
Elke module bestaat uit 2 dagen met theorie en praktijk. De deelnemer neemt daartoe zelf een hond mee om op te oefenen.
Daarnaast zijn er lessen online te volgen, moeten huiswerkopdrachten gemaakt worden en wordt van de deelnemers verwacht dat zij de geleerde technieken oefenen.
De opbouw van de modulen is als volgt:
Module 1 voorpoot
Module 2 achterpoot
Module 3 sacrum / pelvis
Module 4 nek en rug
Module 5 craniosacraal
Module 6 herhaling pariëtale en craniosacrale systeem en interim examen
Module 7 kopzenuwen
Module 8 Visceraal I
Module 9 Visceraal II
Module 10 TMJ en integratie
Eindexamen
Voor inschrijven voor de Basisopleiding Veterinaire Osteopathie klik hier.
Onze website maakt gebruik van cookies om u beter van dienst te kunnen zijn. Wij respecteren uw privacy.